Faqe interneti me WordPress, Web Hosting Plans

Faqe interneti me WordPress. Vite më parë, faqet e internetit personale konsideroheshin si diçka luksoze që kerkonte shumë ore punë dhe goxha para’ për tu realizuar.
Por sot, të gjithë mund të ndertojnë një faqe interneti moderne, me një dizajn profesional dhe kosto mjaft të ulët. Falë WordPress-it, ky proçes është thjeshtesuar jashtëzakonisht shumë. Nuk është e nevojshme të jesh programues-web dhe të njohësh HMTL, JavaScript, CSS etj. Mjaftojnë vetëm disa njohuri bazë që të bëjnë realitet faqen tende të internetit! Tek ky artikull do të gjesh gjithçka të duhet për të krijuar faqen tënde të parë!

Blerja e domainit Faqe interneti me WordPress

Hapi i parë në ndërtimin e një faqe interneti është blerja e emrit që do të ketë faqja jote, ose ndryshe i quajtur domain. Një domain ka 4 pjesë:

  • Domain të nivelit të lartë (TLD)
  • Domain Root
  • Subdomain
  • Subfolders

Por le të sqaroj se çfarë do të thotë secila nga këto. Për shëmbull .com është një TLD. Në faqen tonë të internetit www.ams.eu.com, “ams” është domain root. Ti mund të kesh kontroll të plotë të domaini yt nga momenti që ai normalisht nuk është i okupuar nga dikush tjetër. Subdomainet shfaqen para domain root-it si për shëmbull blog.ams.eu.com, në këtë rast “blog” quhet subdomain. Nga momenti që ti blen një domain, mund të krijosh subdomaine pa limit dhe pa kosto ekstra. Ndërsa subfolders quajmë ato prapashtesat që vijnë pas TLD siç është www.ams.eu.com/clientarea.

Zgjedhja e një domain name Faqe interneti me WordPress

Pasi ke blerë emrin e veçantë që do të ketë faqja jote, do të duhet dhe një host. Hosti është një server, i cili do të mbajë online faqen tënde të internetit dhe do ta bejë të aksesueshme nga kudo në botë. Të zgjedhësh një host të mirë që në fillim është shumë e rëndësishme. Hosti që do të përdorësh duhet të kete një reputacion të mirë, një çmim të perballueshëm. Dhe të ofrojë shumë opsione. Për shëmbull, nëse do të ndërtosh disa faqe interneti nuk duhet të zgjdhesh një host i cili të kufizon vetëm integrimin e një domaini.

Në disa raste mund të jepen dhe hoste falas por ato të limitojnë shumë për sa i përket opsioneve dhe dizajnit.

Zakonisht hostet falas japin një subdomain ose një subfolder. Si për shëmbull www.ams.wordpress.com ose www.wordpress.com/www.ams.eu.com. Por problemi me subdomainet ose subfolderat është qe ata nuk mbahen mend lehtësisht nga klientët/vizitorët. Dhe krijojnë përshtypjen e një faqe interneti inferiore dhe jo serioze. Së fundmi, motorët e kërkimit si Google, Yahoo, Bing nuk i njohin subdomainet dhe nuk i indeksojnë me të njejtën peshë si domainet e plotë dhe si rezultat faqja nuk do të marrë shumë trafik organik. Të gjitha këto të bëjnë të mendosh se një host me pagesë ka shumë me tepër avantazhe. Faqe interneti me WordPress

Janë 3 gjera që duhet të kesh parasysh para së të zgjedhesh hostin: kufizimet, kompaninë, çmimin.

Kufizimet e opsioneve që të jep një host është diçka që ndoshta nuk e vëren në momentin e blerjes. Këto kufizime kuptohen më vonë kur do të duhet të besh ndonjë ndryshim dhe sdo kesh se si. A suporton WordPress hosti jot? Sa bandwidth ofron? Sa domaine mund të suportojë?

Prandaj është shumë e rëndësishme që te kuptosh së çfarë do të nevojitet për faqen tënde. Dhe çfare opsionesh do të duhen në vazhdim. Gjithashtu, e rëndësishme është dhe kompania ku do të bësh blerjen e hostit dhe reputacioni që ka. Kështu që në fillim duhet të bësh një kerkim në internet dhe të shikosh se çfarë vlerësimesh ka marrë ajo nga përdorues të tjerë.  Në fund shiko për kostot shtesë, paketat trial dhe mundesitë që të ofron për upgrade më vonë. Gjithashtu do të këshilloja që të pyesësh miq ose kolegë se çfarë hostesh përdorin ata për faqet e internetit. Eksperienca e tyre mund të të vijë në ndihmë dhe ty.

Konfigurimi i NameserveraveFaqe interneti me WordPress

Perveç rastit që domaini ka qënë i përfshirë bashkë me paketën e hostimit do të duhet të dish si të konfigurosh nameserverat të control paneli i domainit që kë blerë. Nameserverat shërbejnë për të “pointuar” (drejtuar) domainin tënd të serverat e hostimit dhe mund të kenë këtë trajtë:

  • ns1.ams.al
  • ns2.ams.al Faqe interneti me WordPress

Kompania nga e cila kë blerë hostimin duhet ti ketë dhënë emrat e nameserverave në momentin që ke blerë paketen e hostimit. Faqe me WordPress

Nga control paneli mund të kërkosh “change nameservers” ose thjesht “nameservers” dhe të ndjekesh udhëzimet për të bërë ndryshimin që dëshiron. Ndryshimi i nameserverave mund të kerkojë deri në 24 ore për tu aktivizuar, dhe pasi të jenë bërë aktivë do  mundesh të instalosh WordPressin.

Këshillohet të instalosh dhe një FTP client në kompjuterin tënd në mënyrë që të kesh mundesinë të transferosh skedarë të ndryshëm në serverin e hostimit. FTP client që përdor është WinSCP dhe mund ta shkarkosh këtu. Tani është momenti të shkarkosh dhe të bësh unzip WordPressit. Versionin Shqip mund ta gjesh këtu. Hapi i rradhës është të krijojmë një databazë që do të përdoret nga WordPress. Në versione më të vjetra të control paneleve duhej të krijosh databazen manualisht, si dhe të bësh disa modifikime të skedari wp-config.php por në versionet e reja të paneleve të kontrollit (siç është cPanel) WordPressi instalohet vetëm me një klikim, ti thjesht duhet të zgjedhesh domainin me të cilin do bashkohet si dhe username dhe password të administratorit.

Instalimi i WordPressit Faqe interneti me WordPress

Pasi kë bërë të gjitha hapat e përshkruar më lart, tani do të duhet të instalosh WordPressin. Është një proçedurë shumë e thjeshtë që realizohet me një klikim të vetëm. Pasi të ketë përfunduar instalimi, mund të zgjedhesh një theme/template.

Nga menuja Appeareance>Themes mund të gjesh shumë templates që janë falas për tu përdorur. Nëse akoma nuk e ke instaluar WordPressin mund të gjesh këtu shumë templates që janë free.

Tani le të diskutojmë disa gjera që duhet t’i kesh parasysh.  Faqe me WordPress

Akismet është i pre-instaluar në WordPress, mjafton të krijosh një account dhe ta aktivizosh atë.

Akismet është mjeti numër-një për të luftuar komentet spam  në faqen tënde. WordPress të jep mundësinë të bësh modifikime në permalinks duke shkuar tek menu Settings>Permalinks dhe të krijosh një strukturë më tepër miqësore ndaj motorëve të kërkimit. Nuk duhet harruar krijimi i një faqe “Rreth Nesh” dhe një faqe “Kontakte” ku vizitorët mund të mesojne më shumë rreth faqes dhe të kenë mundesinë te kontaktojnë nëpërmjet një forme kontakti. Contact Form 7 është FREE dhe është kontakt forma që perdor vazhdimisht në të gjitha faqet e internetit që ndërtoj.

Siguria Faqe interneti me WordPress

Gjëja e fundit por shumë e rëndësishme është siguria e faqes tënde sepse interneti mund të tregohet një vënd shumë i rrezikshëm… Por të gjitha qellimet e dyshimta të hackers-ave dhe të viruseve mund të pengohen nëpërmjet disa masave të vogla sigurie. Është thëlbësore të mbash gjithmonë WordPressin të përditësuar në versionin e tij të fundit, kështu që në rast se hackers-at kanë gjetur një dobësi në versione më të vjetra mos të demtojnë dot faqen tënde.

Asnjëherë nuk duhet të përdorësh wp_ si prefix të databazes që përdor WordPress-i si default. Nëse databaza jote ka këtë prefiks duhet ta ndryshosh menjëherë. Tani ju japim një video-tutotial nga YouTube që ju shpjegon proçedurën. Faqe interneti me WordPress

Faqe Interneti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + seven =

Chat with us
Need help!
Greetings, I am here to help you with any Questions you have regarding our services.